Accessoires

Stalen onderplaat op maat van de kachel

Wij kunnen ook een 4 millimeter dikke (zwaar uitgevoerde) rechthoekige onderplaat leveren op maat van de kachel.

Deze platen zijn raadzaam als de kachel op een houten of composiet terras wordt geplaatst. De pootjes van de kachels kunnen namelijk nogal warm worden en door er deze plaat onder te leggen kan er niets met uw terras gebeuren als de kachel wordt gestookt.

De plaat steekt aan de voorzijde een 15 á 20 centimeter voor de kachel uit, mocht er een keer een stuk brandend hout uitvallen tijdens het bijvullen van de kachel is uw terras ook hier tegen beschermd.

Er is keuze uit een vlakke plaat en een plaat met hier een opstaand randje omheen gelast.

 

Als een kachel zwart gespoten wordt besteld wordt de onderplaat vanzelfsprekend mee gespoten voor de meerprijs van het zwart spuiten van de kachel. Bij onbehandelde kachels zetten wij de onderzijde van de plaat in de zwarte of blanke tectyl. Daar een onbehandelde plaat aan de onderzijde zal gaan roesten is de kans groot dat bij het verplaatsen van de plaat een kachel er een roestvlek op uw terras zit. De tectyl laag voorkomt dit probleem.

 

De platen hebben per type kachel ieder een eigen maat:

Gasfles kachel 50 x 75 centimeter

Model Vet Heet 67 x 75 centimeter

Modellen Lomp Zwaar 100 x 75 centimeter

 

De prijzen zijn:

Plaat gasfles kachel vlakke uitvoering              € 65,-.

Plaat model Vet Heet vlakke uitvoering            € 80,-.

Plaat modellen Lomp Zwaar vlakke uitvoering   € 90,-.

 

Het maken van een opstaand randje om de plaat kost bij elke uitvoering € 30,-.

 

We kunnen de onderplaten met een randje erom heen voorzien van 2 zwenkwielen met een rem en 2 bokwielen eronder. Zo wordt het een trolley waarmee de kachel makkelijk is te verplaatsen.

Bij de trolley brengen wij ook een versteviging aan de onderzijde van de plaat aan zodat deze stabiel is.

Meerprijs van het maken van de trolley bovenop de prijs van de onderplaat met de rand eromheen is € 70,-.

 

 

Losse ruitjes voor de kachels

Het is niet te hopen dat het ruitje in uw kachel een keer sneuvelt maar mocht dit toch gebeuren kunnen wij u altijd een ruitje nasturen.

De prijzen hiervan zijn (excl. € 7,25 bezorgkosten Post.nl)

Los ruitje model ‘Lomp Zwaar’        € 27,50
Los ruitje model ‘Lomp Zwaar Bol’ € 35,-.

 

U kunt deze gewoon per mail of telefonisch bestellen en wij mailen u dan een factuur.

Na betaling hiervan zullen wij het ruitje onmiddellijk per pakketpost verzenden.

Lashandschoenen

Omdat de sluiting van de kachels met een deurtje warm kan worden bij het stoken en u daarbij uw handen kunt branden bieden wij u hiervoor een simpele oplossing aan: een paar goed gevoerde lashandschoenen.

Hiermee kunt u veilig het deurtje open en dicht doen, de eventuele smoorklep bedienen en natuurlijk een nieuw blok hout op het vuur gooien.

Dit alles zonder uw handen te bezeren!

Prijs is € 10,-. per paar.

Haarhout in netzakken

Wij leveren ook haardhout in netzakken, dit is handiger met vervoer en opslag dan los haardhout. Het hout is goed droog balkhout dat direct stookbaar is.

Tevens hebben wij aanmaakhout (dunne latjes) om uw kachel snel aan het branden te krijgen.

We hebben de prijs van het haardhout per Augustus 2022 helaas moeten verhogen wegens de stijging van de energieprijzen. De inkoopprijs van haardhout stijgt hierdoor ook..

De prijzen zijn als volgt:

Netzak houtblokmix ca. 8 kilo  22 liter    €8,-.
Netzak aanmaakhout ca. 5 kilo  22 liter  €7,-.

Permanente actie : 4 zakken balkhout en 1 zak aanmaakhout € 35,-.

De netzakken hebben een inhoud van 22 kubieke decimeter. De houtblokmix bestaat uit Els/Beuk/Eik en een enkel stukje fruitboom hout.

Het aansteken van een terraskachel doet u bij voorkeur met de Zwitserse methode.

Dit is milieuvriendelijker dan met een prop papier het vuur aansteken en daarnaast bent u zuiniger met het haardhout. 

Hoe de Zwitserse Methode werkt leest u hieronder:

Veilig stoken met de "omgekeerde"methode

Er is sinds kort een heel goed advies van een aantal brandweerkorpsen. Zij noemen deze stooktip de "Omgekeerde methode",  ook wel de "Zwitserse methode" van stoken. Dit is vooral een heel geschikte manier als je met Fire Up aanmaakblokjes werkt om het vuur aan te steken.

Het komt er op neer dat je in jouw kachel, of op het stookrooster van jouw openhaard, eerst wat grotere, goed gedroogde houtblokken neerlegt. Je stapelt ze twee aan twee kruislings op, naar boven toe met steeds kleinere houtblokken. Je laat steeds ruimte tussen de bokken voor de zuurstof. Na een aantal hout lagen leg je tussen twee kleine stukjes hout jouw aanmaakblokjes en dan daaroverheen wat kleine houtspanen.

Als je nu de aanmaakblokjes of aanmaak houtkrullen, aansteekt zullen de kleine houtspanen snel vlamvatten, het vuur zal zich nu langzaam naar onder verplaatsen en rustig op gang komen. Er vindt nu beslist veel minder rookontwikkeling plaats (en in geval van een kachel zullen de kachelruit en rookkanaal zeker schoner blijven). Bij het aansteken van onderaf ontstaat er normaliter veel meer rook met hierin veel onverbrande delen. Een enorm voordeel van omgekeerd stoken.

 

 

Buissteun

 

De buissteun dient ter stabilisatie van kachels die met een langere buis worden geleverd.

De stabiliteit van de kachels is goed maar als de hoogte van de kachels groter wordt zal dit een negatieve invloed kunnen hebben op de stabiliteit.

Daar de afvoerbuis die wij gebruiken minimaal 12 kilo per meter weegt zullen kachels met een totaal hoogte van meer dan 3 meter minder stabiel worden.

Hiervoor hebben wij een buissteun die aan de ene kant aan een muur of dakrand kan worden bevestigd en aan de andere zijde d.m.v. 2 klemmen met bouten aan de afvoerbuis wordt geklemd.

Prijs van de buissteun incl. benodigde bouten, schroeven en moeren is € 45,-.

Bij de kachels die geleverd worden met een opzetbuis met hierin 2 bochten wordt deze buissteun overigens standaard en kosteloos meegeleverd!

Vonkengaas in de buis

 

 

Als in de buurt waar de kachel wordt gestookt brandbare elementen aanwezig zijn (denk aan b.v. een rieten dak of naaldbomen) is het verstandig om een vonkvanger in de afvoerbuis te laten monteren. Deze vonkvanger is een geperforeerde plaat met een maas wijdte van 7 x 7 millimeter en de is afdoende om een eventuele vonk die door de afvoerbuis naar boven komt op te vangen en te ‘breken’.

Dit gaas materiaal heeft een luchtdoorlatendheid van 70% en zal geen nadelige invloed hebben op de stookeigenschappen van de kachel.

Dit vonkengaas leveren wij overigens niet op onze gasfles kachels uitgevoerd met de dunnere 11 centimeter afvoerbuis daar dit de stookeigenschappen wel nadelig beïnvloed. De luchtdoorlatendheid van het vonkengaas wordt dan door de diameter van de buis te klein en de mogelijkheid bestaat dat en af en toe een vleugje rook uit de voorzijde van de kachel komt i.p.v. dat dit door de afvoerbuis naar boven gaat.

De vonkvanger kan overigens worden gecombineerd met een petje op de buis.

De prijs van deze vonkvanger is € 20,-.

Smoorklep in de buis gemonteerd

De smoorklep is een simpele manier om de kachels een beetje te temperen als het vuur naar uw mening een beetje te hard gaat.

Deze smoorklep is het meest van toepassing op kachels met een dicht deurtje (al dan niet met glas hierin). De open modellen kachels branden meer geleidelijk en hierbij is de smoorklep eigenlijk een optie die als overbodige luxe kan worden bestempeld.

De prijs van de smoorklep is € 50,-.

As afvoerklep

 

Ondanks dat de kachels vrijwel geheel leeg branden en de kachel maar zelden leeg gemaakt zal moeten worden bieden wij u een afvoerklep aan die aan de onderzijde van de kachels modellen 'Lomp Zwaar' en 'Vet Heet' kunnen worden gemonteerd. Voor de gasfles is de klep aan de forse kant en haalt het karakter van de kachel onderuit. Wij leveren deze klep dus niet voor dit type kachel!

Door de klep open te draaien ontstaat aan de onderzijde van de kachel een gat. Als u hieronder een bakje plaatst zullen de asresten hierin vallen en heeft u de kachel op een eenvoudige manier en met schone handen leeg gemaakt.

De asresten kunt u gewoon in uw tuin bij planten deponeren, dit is een goede meststof!

De prijs van deze afvoerklep is € 50,-.

Zwart spuiten kachel

Alle kachels worden onbehandeld geleverd, dit houdt in dat ze een roestig uiterlijk hebben.  De terraskachels worden gemaakt van buis materiaal dat al (deels) roestig is en alleen is geschuurd op plaatsen waar er aan is gelast. De roest laag (de patina) zal de kachel beschermen tegen doorroesten en er zal geen of weinig roestwater van de kachels aflopen. Uw terras onder de kachel blijft dus schoon!

Wij bieden de mogelijkheid de kachels in een mat zwarte industriële hittebestendige coating te leveren, dit spuiten van de kachels laten wij extern doen. De kachels worden eerst gestraald omdat alle roest en vuil eraf moet om de hittebestendige coating goed te laten hechten aan de kachel.Wij schakelen over op een ander soort hittebestendige verf m.i.v. voorjaar 2018.

Eerst werden de kachels gestraald en daarna met 1 laag hittebestendige coating behandeld, wij (en klanten) waren niet altijd enthousiast over de duurzaamheid van deze verf. Met name de roestwerendheid van deze verf wilde nogal eens een probleem opleveren. Met het nieuwe procedé wordt de kachel 2 keer gespoten. De eerste laag is een zinkhoudende hittebestendige grondlaag en daarover komt de zwarte hittebestendige afwerklaag. Wij hebben verschillende kachels die op deze manier zijn gespoten getest en het resultaat hiervan is beter dan bij de eerder gebruikte hittebestendige verf. Vandaar dat wij vanaf heden alle zwart gespoten kachels zullen leveren met de zink grondlaag onder de zwarte verf.

Toch zal een zwart gespoten kachel op den duur onderhoud nodig hebben om zijn levensduur zijn zwarte kleur te behouden. De levensduur van de kachels zelf is nu eenmaal langer dan die van de hittebestendige verf.. Als de kachel roestvlekken krijgt kunt u de kachel simpel opknappen door deze licht op te schuren met een fijn schuurpapier en daarna met een spuitbuis hitte bestendige verf van dezelfde kwaliteit al de originele lak over te spuiten.

Wij kunnen helaas geen garantie geven op de verflaag op de kachels daar de duurzaamheid van deze verflaag nogal afhankelijk is van de mate waarin de kachel wordt gebruikt en hoe deze wordt gestookt. Anders is het wanneer de verf bij het instoken van de kachel blazen begint te krijgen (en dus op die plaats niet goed hecht aan de kachel), in dat geval is er iets dus niet goed gegaan in het spuitproces en kunnen wij hier wel mee terug voor garantie naar de spuiter. Raadzaam is het de kachel zo kort mogelijk na aanschaf in de stoken (met slechts een weinig hout erin) De verf op de nieuwe kachels is namelijk nogal zacht en zal uitharden bij dit instoken. 

De spuitbussen (zowel de zinkhoudende grondverf als de zwarte afwerklaag) hebben wij gewoon op voorraad.

De prijzen van het laten stralen en spuiten van een kachel zijn (per model) de volgende:
-    Kachel model ‘Vet Heet’ €115,-.
-    Kachel model ‘Lomp Zwaar’ €140,-.
-    Kachel model ‘Lomp Zwaar Bol’ €140,-.
-    Kachel dikbuik gasfles op pootjes  €100,-.

Daar de kachels van het model dikbuik gasfles op pootjes onbehandeld worden geleverd met de originele verflaag nog op de gasfles en deze bij de eerste keer stoken enige stank en rook overlast kunnen geven (duurt doorgaans een uurtje en is eenmalig) bieden wij bij dit model de mogelijkheid de kachel alleen te laten stralen. De kachel wordt dan geheel blank geleverd en zal de eerste keer stoken geen overlast geven. Na 1 regenbui zal de kachel al een bruine kleur krijgen.

Prijs van het laten stralen van dit model kachel is €45,-.

Alle losse delen die bij een zwarte kachel worden besteld worden voor dezelfde vermelde prijzen mee gespoten en/of gestraald.

Bij de zwarte kachels wordt altijd een spuitbus hittebestendige zwarte verf (tot 650 graden) voor het eerste onderhoud gratis meegeleverd. Deze spuitbussen van 400 ml. Hebben wij ook los leverbaar voor €15,-. per stuk. De spuitbussen zinkhoudende grondverf kosten hetzelfde.

Ga ervan uit dat voor het overspuiten van een kachel minimaal 2 spuitbussen nodig zijn!

Verzenden per post.nl van spuitbussen is verboden, mochten wij de spuitbussen moeten verzenden zal dit per koerier gaan. De kosten hiervan zijn € 10,-. per order.

Kachel geschikt maken voor dubbelwandige doorvoer dak

Wij kunnen alle modellen kachels die wij leveren voorzien van een speciale diameter afvoerbuis waar een koppelstuk van 150 millimeter (inwendige diameter)  enkelwandig naar 150 millimeter dubbelwandig precies in past.

Wij maken de kachel op een hoogte van een 15 centimeter onder het dak van uw overkapping en van daaruit wordt dan verder gewerkt met het dubbelwandige RVS doorvoer materiaal.

Daar elk dak anders is qua hellingshoek of dakbedekking hebben wij dit dubbelwandige materiaal nooit op voorraad maar kunnen dit wel voor u bestellen. De levertijd hiervan valt mee, doorgaans hebben wij het met enkele werkdagen in huis.

Uiteraard kunt u dit ook zelf doen, wij betrekken alles van Lewo bv. Dit is naar onze mening de meest uitgebreide webshop op het gebied van kachelbuizen en de prijzen behoren tot de laagste in deze markt. Daarnaast leveren zij degelijk materiaal, het is het originele Holetherm doorvoermateriaal. Er zijn op internet goedkopere doorvoersets te vinden maar deze zijn van beduidend mindere kwaliteit!

Wel moet worden vermeld dat het doorvoer materiaal nogal prijzig is. De prijzen van deze sets zijn de afgelopen tijd (net als die van bouwmaterialen en ijzer) helaas fors gestegen, Ga ervan uit dat een complete doorvoerset in de goedkoopste uitvoering (plat dak EPDM of bitumen gedekt) €475,-. (incl. BTW) kost.

Deze set bestaat dan uit:

- Koppelstuk enkelwandig naar dubbelwandig

- Dak doorvoer plaat

- 1 meter dubbelwandige kachel buis 150 millimeter

- Trekkende regenkap

- Stormkraag

- 2 stuks klembanden

- Verdiepingsondersteuning (fixering dubbelwandige buis en tevens afwerking gat aan de onderzijde van het dak beschot)

 

De complete set wordt geleverd met 1 meter dubbelwandige buis. Deze set werkt vanaf het koppelstuk op de kachel tot aan de bovenzijde van de trekkap ongeveer een 1,20 meter. De buis zal bij een normaal dak dan een 70 centimeter boven dit dak uitsteken. In sommige gevallen zal een halve meter extra buis nodig zijn om ver genoeg boven het dak uit te komen. Denk hierbij vooral aan een doorvoer door een hellend dak.

 

Niet tot de set behoord een stuk keramische deken ter isolatie van het dakbeschot. Deze leveren wij er echter wel bij!

 

Voor een hellend dak en een met dakpannen gedekt dak is een andere dak doorvoerplaat en een andere verdiepingsondersteuning nodig, deze zijn duurder en hieraan is dus een meerprijs verbonden.

Ter indicatie: - hellend dak 5- 27 graden kost de complete set (1 meter buis) €555,-.

                   - pannen gedekt dak (dakplaat met loodslab) kost de complete set (1 meter buis)

                     €635,-.

Nieuw:

We kunnen de doorvoersets ook zwart gespoten leveren. Dit kan soms mooier zijn bij een zwart gespoten kachel, het glimmende blanke RVS contrasteert namelijk nogal bij een zwarte kachel. De set is van dezelfde solide kwaliteit als de RVS doorvoerset en alle onderdelen zijn dan zwart gespoten. Deze set is helaas wel een stukje duurder dan de standaard set, prijs voor een set voor een plat EPDM of bitumen gedekt dak is €525,-.

Prijzen van de zwart gespoten sets zijn bij:

- Hellend dak 5- 27 graden kost de complete set €635,-.

- Pannen gedekt dak (dakplaat met loodslab) kost de complete set €720,-.

 

Er is een mogelijkheid dat wij de set rechtstreeks vanaf de leverancier naar u toe laten zenden nog voordat de kachel wordt geleverd. U heeft dan de mogelijkheid de dak doorvoerplaat in het dak (te laten) monteren zodat de kachel zodra deze in huis is door het dak kan worden gevoerd. Bij bezorging door ons zelf (dus niet per koerier!) van een kachel waarop een doorvoer set moet komen kunnen wij de complete set voor u afmonteren. Het gat in het dak en de montage van de dak doorvoerplaat in het dak doen wij echter niet. Dit is werk voor een loodgieter! 

Er geldt geen meerprijs om de kachel te voorzien van een geschikte diameter buis op een kachel die compatibel is met het koppelstuk van enkelwandige naar dubbelwandige buis die bij de doorvoerset hoort.

Mocht de kachel echter standaard zijn voorzien van een petje op de buis (‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’)  vervalt dit wel zonder restitutie. Een eventuele verlenging van de buis (bovenop de standaard hoogte van het type kachel van uw keuze) wordt berekend tegen het normaal geldende tarief van € 35,-. per 0,5 meter. 

Verlengbuis met bochten

Wij kunnen een demontabele buis leveren met hierin een 2 x 60 graden bocht. Hierdoor is het mogelijk de kachel onder een veranda of overkapping te plaatsen en de rookafvoer buis erbuiten te laten komen.
Dit is leverbaar op ieder model kachel dat wij aanbieden!

De gasfleskachels die met deze buis worden geleverd hebben altijd de dunne 11 centimeter buis (dit om het gewicht van de constructie te beperken) en alle andere modellen hebben de 14 centimeter afvoerbuis.

Voordeel van deze constructie is dat u de warmte van de kachel onder uw overkapping brengt en u daardoor meer rendement van uw kachel zult hebben. De kachels komen ongeveer een 60 centimeter binnen de overkapping te staan (gemeten vanaf de dakrand) Van deze maat kan niet worden afgeweken..

De buis met de bochten erin is een demontabele buis die d.m.v. een trompverbinding op de buis wordt geschoven die vast op de kachel is gelast. Voordeel is bij deze constructie is dat de kachel draaibaar is t.o.v. de buis met de bochten erin die vast geschroefd is met de buissteun aan de dakrand. U kunt het stookgat van de kachel dus naar u toe draaien. 

Wij maken deze zogenaamde zigzag buis geheel op maat van uw overkapping, dit is dus geen standaard werk maar maatwerk!

Om de buis te kunnen maken hebben wij dus enige maten en gegevens nodig:

  • Hoogte onderzijde overkapping waar de kachel moet komen te staan. Wij zorgen dan dat de tweede bocht in de buis zo dicht mogelijk bij de dakrand komt.
  • De totaalhoogte van de kachel. Dit houdt in de hoogte van de kachel incl. het gedeelte dat boven de overkapping moet uitsteken. Dit moet minimaal een centimeter of 25 zijn overigens..
  • Zit er een oversteek aan de dakrand? Dit i.v.m. de mee te leveren buissteun. Deze buissteun is noodzakelijk i.v.m. de stabiliteit van de terraskachels en deze wordt standaard meegeleverd.

Een foto van de situatie met op de plaats een herkenbaar voorwerp en een foto van de dakrand is makkelijk voor ons. Kunnen we even kijken hoe we het moeten maken..

De prijs van deze buis met de bochten is bij alle modellen kachels gelijk en is € 190,-. incl. de buissteun en geheel op maat gemaakt.

Verlengen kachelbuis

Als de standaard hoogte van een kachel te laag is kunnen wij de kachelbuis verlengen met iedere gewenste lengte. Met name als een kachel voor een overkapping of veranda komt te staan is het belangrijk dat de kachelbuis minimaal een centimeter of 25 boven die veranda uitsteekt. Als de wind verkeerd staat en de rook van de kachel onder uw veranda komt zal dit niet prettig zijn..


De verlenging kunnen wij vast uitvoeren of d.m.v. een demontabele verlengbuis met een trompverbinding. Deze trompverbinding houdt in dat de buis over een lengte van 7 centimeter is opgerekt en hiermee over de buis schuift die vast op de kachel is gelast. De maximale diameter van de buis met trompverbinding is 14 centimeter.

Bij de kachels model ‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’ zal de buis (die normaal de diameter van 17 centimeter heeft) worden uitgevoerd met de 14 centimeter diameter buis in geval van demontabele verlenging. Deze kleinere buis diameter heeft daarbij overigens geen invloed op de stookeigenschappen van de kachel.


De prijs van het verlengen van de buis is € 35,-. per 0,5 meter. Deze prijs geldt voor zowel een vaste als een demontabele verlenging. Het is overigens ook mogelijk de buis te verlengen met een deel van de 0,5 meter, wij zagen de buizen zelf op maat en kunt dus zelf aangeven hoe hoog een kachel exact moet worden.

Maatwerk dus…

Regenpetje op de buis

Dit is een vlak rond plaatje dat op de bovenzijde van de buis wordt gelast en dient voornamelijk om het inregenen van de kachel tegen te gaan. Tevens dient dit petje als vonkvanger, een eventuele vonk die door de afvoerbuis omhoog komt zal tegen de pet aan slaan en vervolgens doven.Deze petje is overigens standaard op de kachels van model ‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’.

Bij de gasfles kachels en het model ‘Vet Heet’ is de prijs van dit petje € 25,-.

Ook hebben wij een demontabele regenpet, deze wordt toegepast als een kachel moet worden geleverd met een stuk demontabele buis of dat de verwachting is dat de kachel op enig later moment zal moeten worden verlengd. De pet wordt met een bout-moer constructie aan de afvoerbuis bevestigd en kan dan zowel op de vaste buis van de kachel als de verlengbuis worden gemonteerd.Prijs van deze demontabele pet is bij de kachels van een gasfles en model ‘Vet Heet’ € 30,-. en bij de kachels model ‘Lomp Zwaar’ en ‘Lomp Zwaar Bol’ geldt een meerprijs van € 10,-.

Plan uw route